Top 5 ideja kako najlakše očistiti pločice

Top 5 ideja kako najlakše očistiti pločice

Čišćenje keramičkih pločica zadatak je za koji se vrijedi dobro pripremiti. Za sve one koji žele saznati koji su najučinkovitiji načini čišćenja porculanskih pločica, glazure i terakote, pripremili smo vodič – a u njemu top 5 najboljih načina za uklanjanje prljavštine s površina pločica.

Ako putujete preko granice, pripazite: Za ove stvari mogli bi vas kazniti

Različite vrste prljavštine – kako ih ukloniti?

Prije nego što započnete čišćenje, obratite pozornost na to kakva se prljavština stvorila na površini pločica. Različita prljavština zahtijeva različite tehnike čišćenja i uporabu specijalnih sredstava za čišćenje. Zašto tome treba posvetiti toliko pažnje? Budući da nepravilno pranje može oštetiti osjetljivu strukturu pločica ili ogrebati porculanski kamen i glazuru.

S druge strane, vrijedi se prisjetiti da nisu sve mrlje iste i da svaka prljavština može zahtijevati drugačiji način čišćenja. To se posebno odnosi na mrlje nastale tijekom obnove. Prije nego što počnete prati, ribati, strugati i brisati, provjerite protiv čega se borite i pronađite proizvod koji će vam pomoći kako bi se nečistoća riješili na najlakši mogući način.

Čišćenje pločica – da, ali mudro!

Odredite vrstu mrlja i prljavštine kako biste odabrali savršeno sredstvo za čišćenje. Ako na površini pločica ostane samo mala prljavština, za njihovo uklanjanje potrebna vam je samo topla voda i tekućina za pranje keramike, posvećena prostorijama kao što su kuhinja ili kupaonica. Obrišite površinu pločica u kupaonici ili u kuhinji mokrom krpom i ostavite da se osuši. Ako čistite sjajne pločice, polirajte ih nakon čišćenja kako biste uklonili mrlje, tragove vode i moguće otiske prstiju.

Kada su tijekom obnove pločice zaprljane zemljom ili viškom žbuke, morat ćete posegnuti za odgovarajućim kemijskim sredstvima koja se mogu nositi s ovom vrstom prljavštine. Odstranjivači cementa ovdje su nezamjenjivi, oni nježno, neinvazivno pomažu u uklanjanju osušenih ostataka. Nakon upotrebe takve kemikalije, keramičke pločice uvijek treba oprati  toplom vodom.

Vrijedno pamćenja za učinkovito čišćenje pločica!

Ako želite učinkovito očistiti podne pločice, zamijenite vodu svakih nekoliko metara. Pranje pločica čistom vodom donijet će najbolji učinak i neće ostaviti ružne pruge.

Domaći načini čišćenja pločica – je li to stvarno dobra ideja?

Sasvim sigurno je da se svatko od nas barem jednom u životu susreo se s tvrdnjom da su domaći načini čišćenja pločica najbolji. Voda s dodatkom sode bikarbone ili octa može učiniti čuda i ima antibakterijska svojstva. Nije vrijedno slijepo vjerovati legendama o uporabi sode bikarbone, octa, klorovodične kiseline ili drugih kiselih sredstava za pranje porculanskog kamena i glazure. Sredstva za čišćenje izrađena kod kuće mogu uništiti površinu keramičkih pločica. Za čišćenje pločica bolje je koristiti čistu, toplu vodu s tekućinom za pranje posuđa ili specijalizirani proizvod koji je siguran za keramičku površinu pločica.

Pribor potreban za čišćenje

Pitate li se čime očistiti pločice kako ne biste oštetili njihovu površinu? Odgovor je jednostavan. Možete odabrati mop ili krpu za pranje podova ili pak obične krpe, plastična kanta također će vam pomoći u poslu, u njoj ćete pomiješati tekućinu za pranje posuđa i toplu vodu. Za estetski krajnji rezultat obrišite pločice suhom krpom, a za savršen sjajni efekt odaberite papirnate kuhinjske ručnike.

Kako očistiti mat porculanske pločice?

Mat pločice zahtijevaju poseban tretman i malo više pažnje. Često na njima ostaju tragovi i mrlje koje nije lako ukloniti. Prekomjerno ribanje može uništiti njihovu površinu i dovesti do nastajanja ogrebotina. Da biste pločicama pružili najvišu zaštitu, vrijedi odabrati blaga sredstva namijenjena, na primjer, kupaonici ili kuhinji i meke krpe.

Svakodnevno čišćenje pločica 

Za svakodnevnu njegu porculanskog kamena, glazure, terakote i klinkera dovoljne su blage kemikalije otopljene u toploj vodi. Kada se na površini pojavi velika količina prašine, pločice se najprije mogu usisati, a zatim obrisati vlažnom krpom ili spužvom. Ako je potrebno, postupak se može ponoviti. Posljednji korak je uvijek oprati pločice čistom, toplom vodom kako biste uklonili ostatke sredstava za čišćenje.

Izvor: NOVI.ba